نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه در دانشکده مطالعات دنیا برگزار گردید

به گزارش گروه سرگرمی، نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه، روز دوشنبه 9 اردیبهشت 1398 در دانشکده مطالعات دنیا دانشگاه تهران برگزار گردید.

نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه در دانشکده مطالعات دنیا برگزار گردید

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده مطالعات جهان، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، در مراسم افتتاحیه نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه ضمن خیرمقدم به مهمانان همایش از اقصی نقاط جهان، از برگزاری این همایش با موضوع صلح و حل منازعه با نگاه آکادمیک، و در ایران با تجربه هشت سال جنگ تحمیلی و قرار دریافت آن در منطقه ای که در حال حاضر درگیر بیشترین منازعات است و در تاریخ با منازعات عجین بوده است ابراز خوشحالی کرد و آن را مهم توصیف کرد.

دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به نزاع هابیل و قابیل گفت: تاریخ بشر از ابتدا و از زمانی که انسان در برقراری دیالوگ مشکل داشت و حتی می توان گفت هنوز زبان و تمدن شکل نگرفته بود، به دلیل قدرت طلبی، زیاده خواهی و کمبود منابع با منازعه عجین بوده است که متعاقب آن پیغامبران با پیغام دوستی، محبت و صلح به راهنمایی انسان ها پرداختند.

رئیس دانشگاه تهران، ضمن تأکید بر نقش زبان در حل منازعات افزود: شالوده اصلی پیغام پیغامبران اجتماعی بودن، قدرت تعقل و تفکر انسان بوده است. انسان ها باید از این مزیت های خود بهره گیرند. در اصل تمایز انسان از سایر مخلوقات قدرت تفکر و تعقل و قدرت زبان و برقراری دیالوگ در انسان است.

وی ضمن اشاره به کتاب و معجزه حضرت محمد (ص) گفت: کتاب عصاره علم و دانش، فهم، شعور و تعقل است. انسان با قدرت تفکر و تعقل خود می تواند از عهده حل مسائل برآید و این آن چیزی است که دانشگاه ها می توانند در آن نقش اساسی داشته باشند.

دکتر نیلی احمدآبادی شکل گیری صلح و منازعه را نخست زاده ذهن خواند و توضیح داد: برای غالب شدن صلح در گفتمان جهان، نخست ضروری است ذهن انسان ها برای صلح آماده گردد و تصور منازعه را بهترین راه برای حل مسائل و عنادها و اختلاف ها انتخاب نکنیم.

وی افزود: منازعه راه چارهی ساده تر و صلح راه چارهی پیچیده تر دارد، به طوری که برای شروع جنگ شلیک یک گلوله کافی است، در حالی که برای برقراری صلح سال ها کوشش ضروری است.

دکتر نیلی احمدآبادی نخستین گام در این باره را تغییر پارادایم و ایجاد فضای فکری مناسب دانست و افزود: باید به همه مردم جهان بیاموزیم که هیچ قومی، قوم برتر نیست و بیش از آنچه دارد نباید در اختیار قرار گیرد. دریافت منابع دیگران به زود و فشار راه چاره زندگی خوب و صلح پایدار نیست. آموزش هم زیستی و صلح باید از پیش دبستان شروع گردد.

وی نقش دانشگاه ها در تدوین این مبانی را مهم توصیف کرد و گفت: دانشگاه ها می توانند قواعد و دستورالعمل ها و محتوا را به بهترین شکل و شیوه علمی فراوری و شیوه های یادگیری را ابداع نمایند و توسعه بخشند.

رئیس دانشگاه تهران توضیح داد: متاسفانه فراوری ادبیات منازعه در جهان بسیار بیشتر از ادبیات با موضوع صلح است، حرکت جدی تر دانشگاه ها در این عرصه ضرورت دارد. ما معتقد به علم برای علم نیستیم، بلکه علم و دانش برای جامعه است. در چنین شرایطی است که علم می تواند اثربخش باشد و نقش فزاینده ای ایفا نماید و مسئولیت آن بر عهده دانشگاه هاست.

دکتر نیلی احمدآبادی ضمن اشاره به گسترده تر شدن نقشه منازعات در جهان، دلیل دیگر نزاع ها را وجود کمبودها، فقر، توسعه نیافتگی ها و منازعات محلی به دلیل وجود همین کمبودها دانست.

وی افزود: توانمندسازی کشورها و مردم کشورها باید در دستور کار قرار گیرد. در چنین شرایطی قطعاً منازعات کاهش خواهد یافت. در این حوزه نیز نقش دانشگاه ها در توانمندسازی افراد، مهم است که بدون علم و پایه علمی و مشارکت علم محقق نخواهد شد.

وی ضمن اشاره به بسیاری از منازعات بر سر مسائل محیط زیستی و آب وهوایی، آن را ناشی از ضعف در استفاده بهینه از امکانات و توسعه این امکانات دانست و افزود: توسعه علمی کشورها که مبنای توسعه در سایر حوزه ها قرار گیرد قطعاً به پایداری و توسعه صلح یاری خواهد نمود. از مردمی که از فقر در رنج اند نمی توان انتظار داشت مانند انسان های برخوردار عمل نمایند. افراد و جوامع تحت فشار، رفتارهای غیرمنطقی بروز خواهند داد که فطری است.

رئیس دانشگاه تهران به نقش دیپلماسی علمی اشاره نمود و گفت: با توسعه دانشگاه ها، دانشمندان و دانشجویان، تحرک دانشجویی و همکاری های مشترک میان دانشگاه های مختلف جهان شکل گرفته است. از آنجا که بسیاری از مسئولان، تصمیم گیرندگان و تصمیم سازان جهان فارغ التحصیلان دانشگاه ها هستند، اگر شبکه دانشمندان و محققان در جهان در قالب دیپلماسی علمی شکل گیرد، ظرفیت بسیار بزرگی برای جلوگیری از منازعات و شکل گیری صلح پدید خواهد آمد.

وی افزود: ما می توانیم بخشی از گفتمان بین دانشمندان جهان را در جهت ایجاد صلح در جهان بنا کنیم. می توانیم با گسترده تر کردن ارتباطات، با تحرک دانشجویی و تبادل استاد و دانشجو، آشنایی با فرهنگ کشورهای مختلف و کسب شناخت روشن از فرهنگ ها به پایداری و توسعه صلح یاری کنیم.

دکتر نیلی احمدآبادی در خاتمه بر نقش دانشگاه ها در فراوری محتوا، تربیت انسان ها، ایجاد شبکه های محققان و دیپلماسی علمی تأکید و اعلام کرد: با توجه به جهانی شدن و ارتقای دانشگاه ها در بین المللی سازی فرصتی استثنایی پیش آمده است که نباید اجازه دهیم تنها سیاستمداران در اتاق های بسته برای جهان تصمیم بگیرند. دانشگاهیان و محققان باید بیش از گذشته وارد این عرصه شوند و در بخش مهمی از تصمیم گیری و تصمیم سازی های شفاف بر پایه عقلانیت و علم برای آینده جهان نقش داشته باشند.

همچنین در این همایش دکتر سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکده مطالعات جهان، گفت: سه سوال اساسی در زمینه صلح و حل منازعه مطرح است که چرا مطالعات صلح برای جوامع مختلف دارای اهمیت است، چرا صلح و تضاد در سطح ملی و بین المللی به عنوان امری بسیار مهم امروزی مطرح است و نیز چرا چالش های تضاد و صلح، اهمیت خاصی برای همه جوامع و حقوق اولیه بشر دارد و با چه الگویی می توان منازعات و تضادها را در سطوح مختلف جغرافیایی حل کرد؟

وی ادامه داد: صلح یکی از احتیاجهای اساسی بشر و از جنس احتیاج به شادی و امنیت و خواب آرام است، همچنانکه انسان ها دوست دارند حوزه استقلال شان را تأمین نمایند و در برابر هرگونه سلطه مقابله نمایند.

در این همایش همچنین دکتر علی اکبر علیخانی دبیر علمی همایش و دکتر ویل برومر، رئیس مؤسسه ابتکار برای مدیریت بحران، به ایراد سخنرانی پرداختند.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 24 تیر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: fungroups.ir شناسه مطلب: 139

به "نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه در دانشکده مطالعات دنیا برگزار گردید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نخستین همایش بین المللی صلح و حل منازعه در دانشکده مطالعات دنیا برگزار گردید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید