طرز تهیه میرزا قاسمی شمالی؛ پیش غذای مشهور و خوشمزه گیلانی
به گزارش گروه سرگرمی، با طرز تهیه یکی از غذاهای محبوب و خوش خوراک گیلانی به نام میرزاقاسمی آشنا شوید و با طبخ این غذای بسیار لذیذ، یک مهمانی درست و حسابی راه بیندازید.
هوس یک غذای شمالی به سرتان زده است؟ می خواهید مهمانی بدهید و نمی دانید برای پیش غذا چه چیزی طبخ کنید؟ نگران نباشید و به آشپزخانه بروید تا یکی از غذاهای بی نهایت لذیذ محلی ایران را طبخ کنید. خبرنگاران امروز قصد دارد طرز تهیه یکی از مشهورترین غذاهای شمالی به نام میرزاقاسمی را در اختیار شما قرار دهد تا با پخت آن در آشپزخانه، سفری به حال و هوای دلچسب و دوست داشتنی شمال ترتیب دهید.
غذاهای بادمجانی از پرطرفدارترین و لذیذترین غذاهای ایرانی هستند. کشک بادمجان، دلمه بامجان، میرزاقاسمی، خورش بادمجان با گوشت یا مرغ و بادمجان شکم پر، همه و همه غذاهایی هستند که نمی توان در برابر آن ها مقاومت کرد. بادمجان در استان های شمالی کشور و به خصوص استان گیلان، مرکز غذای ایران در طبخ بیشتر غذاها استفاده می شود.
میرزاقاسمی یکی از اصیل ترین غذاهای استان گیلان است که از گوجه فرنگی، بادمجان کبابی، سیر، ادویه جات و تخم مرغ تشکیل می شود. میرزاقاسمی را در گیلان، با کته شمالی به عنوان غذای اصلی یا پیش غذا سرو می کنند، اما در برخی نقاط کشور، به خصوص تهران، این غذا با نان نیز خورده می شود.
طرز تهیه میرزاقاسمی بسیار ساده است و شما می توانید این غذای بسیار خوشمزه و عالی را به آسانی در آشپزخانه برای مهمانی های خود تهیه کنید. میرزاقاسمی، به علت نداشتن گوشت، غذایی ایدئال و مناسب برای گیاه خواران نیز به شمار می آید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- تاریخچه میرزاقاسمی
- مواد لازم
- دستور پخت
- نکات مهم برای طبخ میرزاقاسمی
- فواید میرزاقاسمی
- سفر به رشت با طعم میرزاقاسمی
تاریخچه میرزاقاسمی
قدمت میرزاقاسمی به عصر حکومت قاجار در ایران برمی شود. این غذای لذیذ از طریق محمدقاسم خان، والی حاکم رشت در زمان ناصرالدین شاه، ابداع و به نام او، نام گذاری شد.
قاسم خان، از طریق برادرش حسینعلی خان معیرالممالک، وارد دستگاه دولتی شد و مورد توجه محمدشاه و در ادامه ناصرالدین شاه قرار گرفت. ناصرالدین شاه، او را در سال 1271 به کنسولگری تفلیس گماشت و پس از مدتی به همراه عباسقلی خان نوری به روسیه فرستاد. قاسم خان پس از بازگشت عباسقلی خان، سفیر ایران در روسیه شد و پس از بازگشت، حکومت گیلان را در دست گرفت.
قاسم خان، عاشق آشپزی و امتحان کردن غذاهای تازه و متفاوت بود. وی در دهه 1230 در زمان حکومت به گیلان، با ترکیب بادمجان کبابی، سیر و گوجه فرنگی به دستور پخت غذایی منحصربه فرد دست پیدا کرد که به میرزاقاسمی معروف شد. او این غذا را در سراسر استان گیلان با نام میرزاقاسمی رواج داد و پس از برگزیده شدن به سمت حاکم فارس، این غذا را با خود به فارس هم برد.
گفته می شود که ناصرالدین شاه، عاشق میرزاقاسمی بود و به همین دلیل این غذا در سراسر ایران توسعه یافت. محمد قاسم خان در نهایت در شیراز درگذشت و او را در باغ حافظیه و در کنار آرامگاه حافظ شیرازى به خاک سپردند.
مواد لازم
برای 3 نفر
- 5 عدد بادمجان شیرین و قلمی
- 3 عدد گوجه فرنگی
- 3 حبه سیر پوست کنده
- 2 عدد تخم مرغ
- 1 قاشق چای خوری زردچوبه
- 1 قاشق چای خوری فلفل سیاه
- نمک به مقدار لازم
- روغن سرخ کردنی به مقدار لازم
- برنج کته یا نان تازه برای سرو
- سبزی خوردن، سیر ترشی و زیتون پرورده برای سرو
دستور پخت
1. بادمجان ها را با پوست، روی گاز کباب کنید. شما می توانید برای جلوگیری از کثیف شدن گاز، از یک شعله پخش کن استفاده کنید.
2. پس از پخت کامل بادمجان ها، آن ها را از روی گاز بردارید و در یک سینی قرار دهید تا خنک شوند.
3. پوست و سر بادمجان ها را پس از خنک شدن، با دست به آرامی جدا کنید.
4. بادمجان ها را با کارد ساطوری کنید یا با گوشت کوب آن ها را کاملا له کنید.
5. پوست گوجه فرنگی ها را بگیرید و آن ها را رنده یا پوره کنید.
6. سیرهای پوست کنده را له یا رنده کنید.
7. کمی روغن سرخ کردنی در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی شعله میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سیرها را داخل ماهیتابه بریزید و به مدت 10 ثانیه تفت دهید. سپس زردچوبه، فلفل سیاه یا قرمز را به آن اضافه کنید.
8. پس از حدود یک دقیقه، تخم مرغها را در کنار سیر در ماهیتابه بشکنید و هم بزنید تا کاملا بپزند. تخم مرغ و سیر را از ماهیتابه دربیاورید و کنار بگذارید.
9. پوره گوجه فرنگی را در همان ماهیتابه اول بریزید و کمی تفت دهید. بادمجان های ساطوری شده و نمک را به گوجه ها بیفزایید و در صورت نیاز، کمی روغن در ماهیتابه بریزید. حدود 25 دقیقه، گوجه و بادمجان ها را روی حرارت میانه گاز بپزید.
10. بعد از اینکه بادمجان و گوجه به خوبی با هم مخلوط شدند و آب آن ها کشیده شد و میرزاقاسمی به اصطلاح به روغن افتاد، مخلوط سیر و تخم مرغ را به آن ها اضافه کنید.
11. همه مواد را با هم مخلوط کنید و سپس به همراه برنج کته یا نان تازه، سبزی خوردن، سیر ترشی و زیتون پرورده به سر میز بیاورید.
نکات مهم برای طبخ میرزاقاسمی
- اگر از طعم یا بوی بادمجان کبابی خوشتان نمی آید، می توانید از از بادمجان سرخ شده استفاده کنید. اما باید بدانید که اصل میرزاقاسمی با بادمجان کبابی و سیر است.
- بادمجان های یک میرزاقاسمی لذیذ و خوش عطر، باید کباب شوند. اگر به منقل و زغال دسترسی دارید، حتما بادمجان ها را روی زغال کباب کنید، زیرا با این روش، بو و طعمی فوق العاده می گیرند و البته یکی از لذت های درست کردن میرزاقاسمی، کباب کردن بادمجان روی زغال است.
- بادمجان ها را می توان در فر با دمای بالا و به مدت 40 دقیقه نیز کباب کرد.
- برای اینکه از پخته شدن بادمجان ها مطمئن شوید، می توانید یک چاقو، سیخ چوبی یا چنگال را در بادمجان ها فرو کنید. اگر چاقو به راحتی فرورفت، یعنی بادمجان کامل پخته شده است و شما می توانید آن را از روی گاز بردارید.
- برای گرفتن پوست میرزاقاسمی، حتما دستکش بپوشید، زیرا پوست بادمجان، دست هایتان را سیاه می کند.
- بادمجان ها را می توان در غذاساز یا با استفاده از گوشتکوب برقی له کرد.
- شما می توانید از بادمجان دلمه هم برای طبخ میرزاقاسمی استفاده کنید.
- شما می توانید گوجه فرنگی ها را به مدت 10 دقیقه داخل آب جوش قرار دهید و سپس به یک ظرف آب سرد منتقل کنید تا پوست آن ها به راحتی جدا شود.
- شما می توانید گوجه فرنگی ها را مانند بادمجان ها کباب کنید. سپس پوست آن ها را جدا کرده و در نهایت رنده کنید.
- شما می توانید گوجه فرنگیها را به جای رنده کردن، به صورت ریز خرد کنید.
- برخی افراد از رب گوجه فرنگی و آب لیموی تازه برای مزه دار و خوش رنگ تر کردن میرزاقاسمی استفاده می کنند. توجه کنید که رب را باید پیش از افزودن تخم مرغ، به بادمجان و گوجه فرنگی اضافه کنید.
- برای تزیین میرزا قاسمی می توانید، یک عدد تخم مرغ را نیمرو کنید و به همراه یک برگ ریحان یا نعنا یا جعفری تزئین کرده و سرو کنید.
- در برخی از دستورهای پخت، تخم مرغ را به صورت مستقیم در ترکیب بادمجان و گوجه فرنگی می شکنند و هم می زنند.
- برخی افراد، مواد میرزا قاسمی را کف ماهیتابه پهن می کنند و تخم مرغها را روی آن می شکنند. سپس در آن را می گذارند تا تخم مرغ روی میرزا قاسمی کامل بپزد. در این روش، تخم مرغ ها هم نمی خورند.
- اگر از طعم سیر خوشتان نمی آید، می توانید از پیاز سرخ شده برای تهیه میرزاقاسمی استفاده کنید، البته بهتر است بدانید که سیر، یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده این غذا است.
- میرزاقاسمی را می توان در کنار ماهی شور نیز نوش جان کرد.
- به جای تخم مرغ، می توان از قارچ استفاده کرد.
- بادمجان دارای اگزالات است، پس اگر سنگ کلیه دارید سعی کنید که در مصرف این غذا زیاده روی نکنید یا آن را همراه با عدس یا سیب زمینی بخورید.
فواید میرزاقاسمی
- سیر، سرشار از ویتامین است و از خواص مفید آن می توان به پاکسازی روده، باز کردن عروق قلبی، کاهش وزن و درمان یبوست اشاره کرد.
- گوجه فرنگی با دارا بودن مقادیر زیاد کلسیم، به کاهش وزن، یبوست، بیماری های چشمی، پوست خشک و سلامت دندان ها کمک می کند.
بادمجان، یکی از صیفی جات بسیار لذیذ و مقوی است که در بیشتر فصول سال یافت می شود. بادمجان سرشار از ویتامین A، پتاسیم، کلسیم، ویتامین B و آهن است و از نظر خاصیت دارویی، برای سلامتی بدن مفید و مغذی است. از فواید بادمجان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- رفع کم خونی
- کمک به تنظیم خواب
- مفید برای هضم غذا
- افزایش موی سر
- کنترل قند خون و مفید برای افرادی که بیماری دیابت دارند.
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- مفید برای کسانی که پوست چرب و لک دارند.
- بادمجان به علت دارا بودن فیبر زیاد، ماده غذایی مناسبی برای رژیم است و خوردن آن، شما را تا ساعت ها سیر نگه می دارد.
- جلوگیری از حمله های قلبی
- مفید برای کاهش وزن به علت دارا بودن کالری پایین
- ضد سرطان به علت دارا بودن آنتی اکسیدان فراوان
سفر به رشت با طعم میرزاقاسمی
رشت، شهر باران، شهر عشق و شهری پر از غذاهای خوشمزه است. رستوران های بیشماری در سطح شهر، انواع غذاهای محلی را به شما ارائه می کنند، اما اگر می خواهید یک میرزاقاسمی اصیل و بی نهایت لذیذ را امتحان کنید، به رستوران شورکولی در بلوار گیلان بروید.
عطر و بوی بادمجان های کبابی و سیر سرخ شده در کاسه هایی آبی رنگ، شما را مدهوش خود خواهند کرد. میرزاقاسمی را همراه با ماهی سفید، کولی یا ماهی شور سفارش دهید و همراه با برنج کته نوش جان کنید تا خاطره ای منحصربه فرد از این شهر برای خود رقم بزنید. از قلم نیاندازید که میرزاقاسمی از آن دسته غذاهایی است که کافی است تنها یک بار آن را امتحان کنید تا معتاد آن شوید.
آیا پیروز به طبخ میرزاقاسمی از مجموعه دستور پخت غذاهای ایرانی شده اید؟ اگر این دستور پخت را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. از قلم نیاندازید که از میرزاقاسمی خوش رنگ و لعاب خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید
منبع: کجارو / parsiday.com / نمناک / بیتوته / اُکالا