رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از آلزایمر
به گزارش گروه سرگرمی، مینا کاویانی کارشناس ارشد علوم تغذیه و مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور آلزایمر را یکی از شایع ترین بیماری های دوران سالمندی برشمرد که نوعی بیماری تخریب اعصاب است و با علایمی نظیر از دست دادن پیشرونده حافظه و عملکرد شناختی همراه است.
به گزارش بهداشت نیوز، کاویانی با بیان این که تا به امروز درمان موثری برای زوال عقل یا آلزایمر شناخته نشده است بر پیشگیری از این بیماری به ویژه با استفاده از رژیم غذایی مناسب تاکید نمود.
به گفته وی مداخله پیشگیرانه اگر قبل از بروز اولین علایم زوال عقل، یعنی در حدود سن 50 سالگی انجام گردد، برترین نتایج را به همراه خواهد داشت و داشتن تغذیه مناسب می تواند تا حدی تغییرات نامطلوب سیستم عصبی را جبران کند و شانس سالم ماندن برای مدت طولانی تر را افزایش دهد.
به گفته این کارشناس تغذیه ثابت شده عادات غذایی نامناسبی که منجر به ایجاد بیماری های قلبی عروقی و متابولیک (مثل دیابت) می گردد، خطر ابتلا به زوال عقل را نیز به اندازه قابل توجهی افزایش می دهد.
وی با اشاره به تحقیقات انجام شدهدرباره چگونگی ارتباط فرآیندهای بیوشیمیایی دریافت و هضم غذا با تغییرات در مغز گفت: براساس این تحقیقات نوع فلور میکروبی موجود در سیستم گوارش ممکن است بر آغاز و پیشرفت بیماری آلزایمر تأثیر بگذارد.
وی اضافه کرد: مطالعه روی موش ها و انسان ها نشان می دهد که ترکیب فلور میکروبی روده در افراد مبتلا به آلزایمر و اختلال شناختی خفیف با همتایان سالم آنها فرق دارد.تغییرات در نوع میکروب های روده با افزایش سن در افراد دچار اختلال سیستم ایمنی، التهاب مداوم و بیماری های مزمن و اختلالات عصبی مانند آلزایمر مرتبط است.
رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از آلزایمر: رژیم غذایی مدیترانه ای و MIND
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه رژیم مدیترانه ای را یکی از رژیم های غذایی برشمرد که شواهد امیدوارکننده ای برای پیشگیری از آلزایمر نشان می دهد.
به گفته وی در این رژیم بر مصرف میوه ها، سبزی ها، غلات کامل و سبوس دار، حبوبات، ماهی و غذاهای دریایی و نیزچربی های غیراشباع مانند روغن زیتون تأکید می گردد و بعلاوه بر محدودیت مصرف انواع گوشت قرمز، تخم مرغ و شیرینی ها توصیه می گردد.
کاویانی رژیم غذایی MIND یا Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay را در واقع نوعی رژیم غذایی مدیترانه ای مطرح نمود کهبا رژیم غذایی برای کاهش پرفشاری خون (DASH)همراه شده و برای به تأخیر انداختن بیماری های مرتبط با تخریب اعصاب استفاده می گردد. زیرا دانشمندان معتقدند فشار خون بالا یکی از عوامل خطر ایجاد بیماری آلزایمر است.
اجزاء تشکیل دهنده رژیم غذاییMIND:
این کارشناس تغذیه اعلام کرد:رژیم غذاییMINDبر مصرف غذاهای گیاهی مرتبط با پیشگیری از زوال عقل تمرکز دارد و افراد را به خوردن اندازه مناسب مواد غذایی سالم از تمام گروه های غذایی با رعایت اصول تنوع و تعادل، تشویق می نماید .
به گفته وی اجزای تشکیل دهنده رژیم غذاییMIND عبارتند از:
سبزی های سبز برگ، حداقل شش واحد در هفته
سایر سبزی ها، حداقل یک واحد در روز
انواع توت ها، حداقل دو واحد در هفته
غلات کامل و سبوس دار، حداقل سه واحد در روز
ماهی یک واحد در هفته
انواع مرغ و ماکیان، دو واحد در هفته
حبوبات مانند لوبیا، سه واحد در هفته
مغزدانه ها و آجیل، پنج واحد در هفته
روغن زیتون
تغذیه و اهمیت آن در مبتلایان به آلزایمر:
کاویانی با تاکید بر اهمیت داشتن تغذیه مناسب برای قوی و سالم نگهداشتن بدن گفت: در یک فرد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل، تغذیه نامناسب ممکن است علایم رفتاری نامناسب را افزایش دهد و باعث کاهش وزن گردد.
به گفته وی نکات زیر می تواند به تقویت سلامت فرد مبتلا به زوال عقل و سلامت مراقب وی یاری کند.
به یاری متخصص تغذیه برای بیمار یک رژیم غذایی متعادل با استفاده از مواد غذایی گروه های مختلف غذایی آماده گردد. در تهیه غذاها انواع سبزی ها و میوه های تازه، غلات کامل و سبوس دار، لبنیات کم چرب و غذاهای پروتئینی بدون چربی را استفاده گردد. مصرف غذاهای دارای چربی اشباع شده و کلسترول بالا محدود گردد.
مصرف اندازهی چربی برای سلامتی لازم است اما همه چربی ها برای سلامت ما مفید نیستند. از این رو از مصرف مواد غذایی پرچرب که دارای چربی های مضر برای سلامت قلب هستند، مانند کره، روغن نباتی جامد، گوشت قرمز و تکه های چرب گوشت پرهیز گردد.
چربی های خوب مانند انواع روغن های گیاهی مایع و مغزدانه ها در برنامه غذایی گنجانده گردد و به منظور کاهش مصرف چربی، تا حد امکان از روش های پخت سالم مانند بخارپز وآبپز کردن و پخت در فر استفاده گردد.
مصرف قندهای تصفیه شده مانند قند و شکر و مواد غذایی حاوی آنها (مانند انواع مربا و شیرینی ها) کاهش یابد. قندهای تصفیه شده که اغلب در غذاهای فرآوری شده یافت می شوند حاوی انرژی زیاد اما فاقد ویتامین ها، مواد معدنی و فیبرغذایی هستند. می توان یک ذائقه شیرین را با گزینه های سالم تری مانند میوه ها راضی نگه داشت. اما توجه داشته باشیم ممکن است در مراحل پیشرفته آلزایمر، در صورتی که کاهش اشتها مشکل ساز باشد، اضافه کردن کمی شکر به غذاها موجب تشویق به غذا خوردن گردد.
مصرف غذاهای شور محدود گردد و از نمک کمتری در تهیه غذاها و سر سفره استفاده گردد. به عنوان یک جایگزین می توان از ادویه های گیاهی برای چاشنی غذا استفاده گردد.بعلاوه مصرف غذاهای آماده و کنسروی و انواع گوشت های فرآوری شده(مانند سوسیس و کالباس) به کمترین اندازه ممکن برسد.
منبع: فرارو