9 میراث ناملموس قم ثبت ملی شد
به گزارش گروه سرگرمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم از ثبت ملی جشن نیمه شعبان با موضوع مسجد جمکران خبر داد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم، حمید یزدانی با اعلام این خبر گفت: به غیر از جشن نیمه شعبان، هشت اثر ناملموس دیگر استان قم با عناوین: مهارت انگشتر سازی، مهارت ساخت کاشی هفت رنگ، مهارت ساخت لعاب سبز قمی، مهارت چلنگری، مهارت عصاری، مهارت پخت آبگوشت یخنی، و دو بازی الک دولک و توپ مره در اجلاس ثبت آثار میراث ناملموس کشور که در استان اردبیل برگزار گشت واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم با بیان اینکه جشن نیمه شعبان باعث وفاق ملی و اجتماعی و ایجاد حس همبستگی در جامعه می شود، اضافه نمود: این جشن بزرگ و فرخنده به مناسبت تولد حضرت مهدی(عج) در سراسر ایران با شور و شعف برگزار می شود، اما مرکزیت این جشن که معمولاً از اقصی نقاط کشور و بعضاً از سایر کشورهای دیگر در آن شرکت می کنند، مسجد مقدس جمکران قم است.
حمید یزدانی ضمن اشاره به رواج رشته انگشترسازی در شهر قم به دلیل حضور گسترده گردشگران مذهبی، گفت: بر اساس شواهد موجود و آثار به دست آمده از تپه صرم، تولید و استفاده از انگشتر بیش از 2هزار سال پیش از میلاد مسیح در قم معمول بوده است و جای آن بود که با حمایت مسئولان امر زمینه تقویت هرچه بیشتر این رشته از لحاظ کمی و کیفی مورد توجه قرار گیرد و این رشته در لیست آثار صنایع دستی ثبت شود.
او با بیان اینکه مهارت پخت کاشی هفت رنگ قم از جمله پرونده هایی بود که در فهرست میراث ملی ثبت شد، ادامه داد: قدمت کاشی در استان قم به دلیل وجود مزارات متعدد امامزادگان مقرب بسیار کهن می باشد و مدارک بسیاری از کاشی هفت رنگ در جای جای شهر قم نمایان است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان قم گفت: مهارت ساخت لعاب سبز قمی بسیار قدیمی است اما از آنجایی که سفال در طول زمان شکسته و از بین می رود اطلاعات ما از منشا و قدمت واقعی این بر اساس اطلاعات شفاهی است اما طبق اطلاعات مستند استاد هنرمند رضا سرکارپور، پدر بزرگ ایشان در دوره قاجار اقدام به ساخت این نوع لعاب می کرده اند، قدمت آن حداقل به دوره قاجار می رسد.
حمید یزدانی ادامه داد: چلنگری یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیای سبک وزن مانند میخ، انبر و... ساخته می شود که خوشبختانه این هنر به دلیل کاربردی بودن هنوز در بین اهالی قم رواج دارد.
او اضافه نمود: عصاری در لغت به معنی روغن کشی است که با توجه به وجود عصارخانه ای متعلق به قرن یازدهم هجری قمری در شهر کهک قم، نشان از قدمت این مهارت در عصر صفوی دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی قم گفت: آبگوشت یخنی از دیگر غذاهای سنتی تهیه شده در استان قم است که نحوه پخت آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
حمید یزدانی گفت: بازی الک دولک و بازی توپ مره نیز دو بازی بومی و محلی قم نیز واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
حمید یزدانی شرح داد: در این همایش استان قم در زمره استان هایی قرار گرفت که بیشترین آثار ثبتی را داشته است و پرونده جشن های نیمه شعبان با موضوع مسجد مقدس جمکران در رده پرونده های بسیار ارزشمند این همایش شناخته شد.
منبع: میراث آریا