طرز تهیه لگیمات عربی به 2 روش
به گزارش گروه سرگرمی، لُگیمات یا به قول عرب ها لُقیمات و لیگمات یکی از و مخصوص استان های جنوبی ایران مثل بوشهر و هرمزگان در است که در کشورهای حاشیه خلیج فارس مثل امارات و کویت و کشورهای مصر و هندوستان هم زیاد سرو می گردد. این قدیمی با قدمتی حدود 200 سال به لقمه قاضی هم مشهور است و بیشتر با چای و قهوه یا بستنی سرو می گردد. دستور پخت لگیمات با ماست و طرز تهیه لگیمات با تخم مرغ بیشتر مرسوم است. 2 طرز تهیه مرحله به مرحله دسر لگیمات را در مجله خبرنگاران بخوانید. فیلم آموزش طرز تهیه لگیمات را هم دیدن کنید.
طرز تهیه لگیمات بدون تخم مرغ
مواد لازم تهیه لگیمات با شیر خشک و ماست (برای 8 نفر)
- آرد سفید: 2 پیمانه (هر پیمانه آرد برابر با 120 گرم است)
- نشاسته ذرت: 3 قاشق غذاخوری
- شیرخشک قنادی: 3 قاشق غذاخوری
- ماست پر چرب: 2 پیمانه
- شکر: 2 قاشق غذاخوری
- خمیرمایه فوری: 1 قاشق غذاخوری
- نمک: 1/8 قاشق چای خوری
- هل: ½ قاشق چای خوری
- رازیانه: ½ قاشق چای خوری
- روغن مایع: 3 قاشق غذاخوری
- روغن مایع برای سرخ کردن لگیمات: به میزان لازم
- آب ولرم: به میزان لازم
فیلم آموزش طرز تهیه لگیمات را دیدن کنید:
مراحل پخت و آماده سازی لگیمات عربی بدون تخم مرغ
مرحله اول؛ ترکیب کردن مواد خشک لگیمات
در اولین مرحله از طرز تهیه لگیمات ترد و ساده با شیر باید مواد خشک را با هم ترکیب کنید. برای درست کردن دسر لگیمات ساده بدون تخم مرغ، ابتدا آرد سفید، نشاسته ذرت، شیر خشک قنادی، شکر، خمیر مایه فوری، نمک، هل و رازیانه را با هم مخلوط کنید.
مرحله دوم؛ آماده کردن خمیر لگیمات با ماست
در دومین مرحله از طرز تهیه لگیمات مرحله به مرحله باید ماست را به تدریج و کم کم اضافه کنید. سپس مواد را به خوبی هم بزنید تا زمانی که مواد حالتی مثل یک مایه شل و چسبنده و مرطوب مثل ماست پیدا نمایند. یادتان باشد خمیر لگیمات باید شل باشد. نکته مهمی که باید در خصوص درست کردن خمیر لگیمات بدانید این است که حتماً از ماستی بهره ببرید که هم دما با محیط باشد.
مرحله سوم؛ استراحت دادن به خمیر لگیمات
بعد از آماده کردن خمیر لگیمات روی خمیر را به مدت یک ساعت بپوشانید. ظرف خمیر را در یک جای گرم قرار دهید تا خمیر مایه سبب گردد که خمیر به اصطلاح شیرینی پزی برسد و حجم خمیر دو برابر گردد.
مرحله چهارم؛ ورز دادن خمیر لگیمات بدون تخم مرغ
در این مرحله از طرز تهیه لگیمات بدون تخم مرغ باید یک دستکش یک بار مصرف بپوشید. میزانی روغن روی دستکش بمالید و کمی آن را چرب کنید. سپس خمیر را که حالا حجم آن تقریباً دو برابر شده بردارید و کمی ورز دهید. استراحت کردن خمیر موجب می گردد تا داخل آن هوا ایجاد گردد و پف کند. شما باید با ورز دادن پف آن را بگیرید.
مرحله پنجم؛ سرخ کردن لگیمات عربی
حالا در یک قابلمه میزانی روغن بریزید. میزان روغن باید به مقدار ای باشد که لگیمات ها در آن شناور شوند. خمیر را داخل ماسوره مخصوص درست کردن بریزید. به همان ترتیبی که بامیه را داخل روغن می ریختید لگیمات را هم در روغن به صورت گرد گرد بریزید و سرخ کنید.
حین سرخ شدن مرتب لگیمات ها را به آرامی هم بزنید (اگر قیف ندارید از اسکوپ بستنی بهره ببرید، برای این کار اسکوپ بستنی را چرب کنید و به همین منظور یک ظرف روغن مایع کنار دستتان بگذارید و هر بار اسکوپ را در روغن مایع فرو کنید و سپس از خمیر لگیمات بردارید).
مرحله ششم؛ قرار دادن لگیمات در شربت بار یا شهد
به محض این که سطح شیرینی لگیمات عربی طلایی شد آن ها را از روغن بیرون بیاورید. می توانید لگیمات های داغ داغ را در شهد سرد شده در دمای محیط بریزید. یک روش دیگر این است که روی لگیمات عسل، شیره خرما یا شیره انگور بریزید. لگیمات را بعد از بیرون آوردن از شهد در یک صافی یا آبکش فلزی بگذارید تا هم شربت اضافی آن ها گرفته گردد و هم نرم و خمیری نشوند. این بود طرز تهیه خیلی ساده لگیمات ماه رمضان؛ نوش جان!
طرز تهیه شهد یا شربت بار لگیمات
مواد لازم برای شربت یا شهد لگیمات
- آب: ½ یک لیوان فرانسوی دسته دار
- شکر: 2 و ½ لیوان فرانسوی دسته دار
- زعفران دم نموده غلیظ: به میزان دلخواه
- آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری
- گلوکز مایع یا شربت ذرت: 2 قاشق غذاخوری
- گلاب: ¼ لیوان فرانسوی دسته دار
مراحل آماده سازی شربت لگیمات
مرحله اول؛ آب و گلاب را با هم ترکیب کنید
برای درست کردن شهد یا شربت بار شیرینی لگیمات عربی ابتدا آب و گلاب را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز به جوش بیاورید.
مرحله دوم؛ زعفران و آبلیمو و شکر را اضافه کنید
زمانی که ترکیب آب و گلاب به جوش آمد زعفران و آبلیمو را اضافه کنید و هم بزنید. سپس شکر را اضافه کنید. شکر را هم نزنید، اجازه دهید کمی ته نشین گردد و کمی خود به خود حل گردد. سپس با کفگیر چوبی شکر را هم بزنید.
مرحله سوم؛ گلوکز مایع را اضافه کنید
گلوکز مایع را هم اضافه کنید و هم بزنید. زیر شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید شهد حسابی سرد گردد و به غلظت خوبی برسد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مرحله به مرحله زولبیا با طعم بازاری
روش دوم طرز تهیه دسر لگیمات عربی با تخم مرغ
مواد لازم لگیمات با تخم مرغ (برای 4 نفر)
- آرد سفید: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- تخم مرغ:1 عدد
- آرد برنج: 3 قاشق مرباخوری
- بیکینگ پودر: 1 قاشق مرباخوری
- خمیر مایه فوری :1 قاشق غذاخوری
- ماست: 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
- آب ولرم: به میزان لازم
- روغن مایع: به میزان لازم
مراحل پخت لگیمات عربی با آرد برنج
مرحله اول؛ آماده کردن خمیر لگیمات
برای درست کردن دسر لگیمات با تخم مرغ و آرد برنج، ابتدا باید تخم مرغ را با ماست، خمیرمایه فوری، آرد برنج و بیکینگ پودر مخلوط کنید. در مرحله بعد آرد را بریزید و با دست خمیر را ورز دهید. در صورتی که خمیر سفت بود کمی آب ولرم هم به آن اضافه می کنیم تا خمیر رقیق گردد (همان طور که گفتیم خمیر لگیمات باید مثل ماست شل و رقیق و البته چسبنده باشد). خمیر را به مدت 1 تا 3 ساعت در جای گرمی می گذاریم تا خمیر برسد و پف کند.
مرحله دوم، سرخ کردن لگیمات در روغن
در دومین مرحله از طرز تهیه لگیمات با تخم مرغ باید روغن را داخل ماهیتابه یا قابلمه تفلون یا چدن عمیق بریزید. حالا به همان ترتیب خمیر را در قیف ماسوره بریزید یا با قاشق غذاخوری بردارید و در روغن داغ گرد گرد بیندازید و سرخ کنید. خمیر داخل روغن پف می نماید و به مقدار یک گردوی بزرگ می گردد. وقتی رنگ لگیمات طلایی شد آن از روغن خارج کنید.
مرحله سوم؛ قرار دادن دسر لگیمات در شربت یا نوتلا
بعد از سرخ شدن لگیمات باید آن ها را در شربت بیندازید تا شیرین شوند. در این مرحله باید شهد در دمای محیط سرد شده باشد و روی شیرینی ها حسابی شهددار و شربتی گردد. روی دسر لگیمات را با پودر پسته یا پودر نارگیل یا شکلات نوتلای ذوب شده تزیین کنید. برای این کار میزانی نوتلا را در مایکروفر گرم کنید تا حالت روان و مایع به خودش بگیرد. سپس نوتلا را روی لگیمات ها بریزید تا حسابی شکلاتی شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مرحله به مرحله گوشفیل
فوت و فن هایی که لگیمات شما را عالی می نماید
- در دستور پخت لگیمات ساده با ماست یا با تخم مرغ، حرارت روغن برای سرخ کردن شیرینی حتما باید میانه باشد.
- در دستور پخت لگیمات با ماست یا با تخم مرغ، هربار خمیر را هم بزنید و پفش رو بگیرید و فقط به مقدار ظرفیت تابه از خمیر بردارید و داخل قیف بریزید. اگر اضافی خمیر در قیف بماند پف می نماید و ظاهر لقیمات خوب نمی گردد.
- می توانید لگیمات ها را بعد از آغشته شدن در شهد در پودر قند و پودر دارچین بغلتانید تا طعم متفاوتی پیدا نمایند. اگر پودر قند دوست ندارید روی لگیمات فقط کمی پودر دارچین بپاشید.
- طرز تهیه دسر لگیمات بوشهری، هرمزگانی، عربی و لگیمات کویتی به همین ترتیب است. برای درست کردن لگیمات اضافه کردن یا حذف تخم مرغ سلیقه ای است.
- طرز تهیه دسر لگیمات با شیر هم مرسوم است.
- طرز تهیه لگیمات شباهت زیادی به شیرینی دونات دارد. تنها باید آن را در مقدار های کوچک تهیه کنید و همچون زولبیا و بامیه در شربت بار قرار دهید تا شیرین گردد.
- در بسیاری از شهرهای جنوبی مثل بوشهر، لگیمات را به جای شربت با شیره خرما یا انگور شیرین می نمایند.
- اگر برای درست کردن خمیر لگیمات از ماست سرد بهره ببرید، وَر آمدن خمیر مدت زیادی طول خواهد کشید.
- اگر برای ریختن خمیر لگیمات در روغن از اسکوپ استفاده می کنید، حتماً قبل از هر بار استفاده آن را در روغن سرد فرو ببرید تا خمیر به آن نچسبد.
- برترین زمان برای سرو کردن لگیمات 1 تا 3 ساعت بعد از پخت آن است.
- برای تزئین لگیمات می توانید از پسته خرد شده و پودر نارگیل بهره ببرید.
- در صورت تمایل می توانید به جای استفاده از شربت برای شیرین کردن لگیمات از نوتلا بهره ببرید. برای این کار باید بعد از سرخ کردن، لگیمات را روی دستمال قرار دهید تا روغن اضافی خارج گردد. سپس نوتلا را در مایکروفر گرم کنید تا روان گردد. بعد می توانید شکلات ها را روی لگیمات بریزید و زمانی که شکلات ها کمی خودشان را گرفتند، آن را سرو کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شله زرد و نکات آب ننداختن آن
- برای درست کردن دسر لگیمات می توانید خمیر آن را یک شب قبل درست کنید. سپس برای یک روز آن را در یخچال قرار دهید تا ور بیاید.
- اگر دوست دارید لگیمات شما ترد گردد، می توانید از 2 پیمانه ماست بهره ببرید. استفاده از 3 پیمانه ماست به جای لگیمات ترد، موجب نرم شدن بافت لگیمات می گردد.
- برای ترکیب کردن خمیر لگیمات می توانید از همزن دستی یا برقی بهره ببرید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شوند.
- برای درست کردن خمیر لگیمات با تخم مرغ می توانید ابتدا همه مواد بدون تخم مرغ و نشاسته را ترکیب کنید و اجازه دهید خمیر ور بیاید. سپس تخم مرغ و نشاسته را به خمیر اضافه کنید و آن را خوب ورز دهید تا خمیر لطیفی حاصل گردد.
- اگر قصد دارید لگیمات ها را با شیره خرما شیرین کنید، باید بعد از خارج کردن شیرینی ها از روغن، آن ها را داخل شیره خرما فرو ببرید. سپس لگیمات ها را در یک آبکش توری قرار دهید تا شیره اضافی از لگیمات خارج گردد. در خاتمه نیز می توانید روی آن میزانی پودر نارگیل بریزید تا ظاهر زیباتری پیدا کند.
- اگر در زمان سرخ کردن لگیمات متوجه شدید که پف نمی نماید و سطح آن سوراخ سوراخ می گردد، میزان آرد خمیر کم است. در این شرایط حدود 1 قاشق سرخالی آرد به خمیر اضافه کنید و خمیر را خوب هم بزنید. سپس آن را در روغن سرخ کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه فرنی به 3 روش
- هر بار قبل از اضافه کردن خمیر در روغن بهتر است آن را هم بزنید تا شیرینی لگیمات بهتر پف کند.
- هیچگاه قبل از داغ شدن روغن، خمیر را به آن اضافه نکنید. این کار موجب می گردد لگیمات خوب پف نکند.
- برای درست کردن لگیمات بهتر است از روغن زیادی بهره ببرید و خمیرهای لگیمات را با هم داخل روغن بیندازید. لگیمات اگر در روغن غوطه ور گردد روغن کمتری به خودش جذب می نماید. سپس با استفاده از یک توری دسته دار شیرینی ها را از روغن خارج کنید.
- معمولاً در دستور پخت لگیمات از شکر یا شیرین نماینده استفاده نمی گردد. زیرا شیرینی بعد از پخت در شربت قرار می گیرد. اما در صورت تمایل می توانید حدود 1 قاشق غذاخوری عسل یا میزانی شکر نیز به آن اضافه کنید تا شیرینی شما بدون شیره نیز کمی شیرین و طعم دار باشد.
سوالات متداول
در طرز تهیه لگیمات چقدر زمان برای ور آمدن خمیر کافی است؟
برای درست کردن لگیمات ساده می توانید خمیر را به مدت 1 تا 3 ساعت در جای گرمی می گذاریم تا خمیر برسد و یا این که آن را یک شب قبل درست کنید و برای یک روز در یخچال قرار دهید.
در طرز تهیه لگیمات ماه رمضان با ماست مهم ترین نکته در زمان سرخ کردن شیرینی چیست؟
در طرز تهیه لگیمات با ماست حرارت روغن برای سرخ کردن شیرینی حتماً باید میانه باشد.
برای طرز تهیه لگیمات جنوبی به جای شیره از چه چیزهایی استفاده می گردد؟
در بسیاری از شهرهای جنوبی مثل بوشهر، لگیمات را به جای شربت با شیره خرما یا انگور شیرین می نمایند.
منبع: افق کوروش